Ελ. Βενιζέλου 220, Λιμένας Χερσονήσου 700 14 info@primemd.gr

24ωρη Υπηρεσία

Phone

Συνεργασία : 6983 880 920

Eπείγοντα περιστατικά : 6983 880 909

Αθλητική καρδιά: Ποιες είναι οι αλλαγές και γιατί διαφέρουν;

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας, αλλά έχετε αναρωτηθεί πώς επηρεάζει την καρδιά μας;

Η άσκηση επηρεάζει σημαντικά την καρδιά, οδηγώντας στη φυσιολογική προσαρμογή γνωστή ως «αθλητική καρδιά». Αυτή περιλαμβάνει χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα, υπερτροφία και διάταση της αριστερής κοιλίας, καθώς και ηλεκτρικές προσαρμογές, όπως η βραδυκαρδία. Οι αθλητές, ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με εντατική προπόνηση, εμφανίζουν συχνά αρρυθμίες, με τις βραδυαρρυθμίες να είναι οι πιο συχνές.

Οι προσαρμογές της καρδιάς εξαρτώνται από το είδος και την ένταση της άθλησης, με τους επαγγελματίες αθλητές να εμφανίζουν εντονότερες μεταβολές λόγω συστηματικής προπόνησης. Η μυοκαρδιακή δομή διαφοροποιείται ανάλογα με το άθλημα: τα δυναμικά και στατικά αθλήματα, όπως η άρση βαρών και ο στίβος, οδηγούν σε αυξημένο πάχος τοιχωμάτων και βραδυκαρδία, ενώ τα αερόβια, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία και κολύμβηση, προκαλούν υπερτροφία και χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα. Βάσει αιμοδυναμικών χαρακτηριστικών, η άσκηση διακρίνεται σε ισοτονική, που ενισχύει την αντοχή και τη βελτίωση της κυκλοφορίας, και ισομετρική, που αυξάνει την περιφερική αντίσταση.

Με τη διακοπή του αθλητισμού, οι καρδιακές προσαρμογές συνήθως υποχωρούν, γι’ αυτό, ο προαθλητικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας και πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά. 

Αν και η άθληση προάγει την υγεία, οι αθλητές δεν είναι άτρωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Η προληπτική εξέταση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, ενώ η σταδιακή διακοπή της προπόνησης εξασφαλίζει την ομαλή προσαρμογή της καρδιάς στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Διαγνωστικό Κέντρο Prime Health Med